Preek over de Rozenkrans

Rozenkrans

Beste broeders en zusters, omdat we nu in maand oktober zijn, de maand van de rozenkrans, wil ik hier een beetje op in gaan. En ik denk dat het iets heel actueels is, gezien OLV te Fatima de mensen had opgeroepen om de Rozenkrans te bidden voor de vrede in de wereld!

De rozenkrans wil een voortreffelijk middel zijn voor onze geestelijke groei door naar het leven van Jezus te kijken. De heilige Paus Johannes Paulus II heeft een mooie brief hierover geschreven, waaruit ik sommige ideeën wil overnemen.

Hij schreef: “Feitelijk is het rozenkransgebed een methode van meditatie, van het beschouwen en overwegen van het leven van Jezus”.

Het rozenkransgebed heeft in de soberheid van zijn onderdelen de diepgang van de volledige boodschap van het Evangelie in zich verenigt.

In de Rozenkrans kijken we samen met Maria naar Jezus: “De rozenkrans begint met Maria’s eigen ervaring”. We willen met haar ogen Jezus zien.

Die ogen, die Hem nooit hebben losgelaten:

  1. Met een vragende blik, zoals in de episode waarin zij haar Zoon in de Tempel terugvindt. “Kind, hoe kon je ons dit aandoen?”
  2. Altijd een doordringende blik, die in staat was Jezus volledig te doorgronden.
  3. Een droevige blik, met name onder het kruis.
  4. Op Paasmorgen een stralende blik door de vreugde van de Verrijzenis.
  5. Tenslotte zou ze op Pinksteren een gepassioneerde blik hebben bij de uitstorting van de Heilige Geest.

Samen met Maria, de geheimen van het leven van Jezus overwegen, is meer dan gewoon een “zich herinneren” van de gebeurtenissen. Het is ook meer dan het hier en nu beleven als iets, dat hoewel lange tijd geleden gebeurd, voor mij gedaan is, uit liefde voor mij.

Het belangrijkste kenmerk van de christelijke spiritualiteit is de inspanning van de leerling om nog meer gelijkvormig te worden aan zijn Meester. De zalige Bartolo Longo vergelijkt het met twee vrienden, die vaak bij elkaar zijn, en de neiging hebben om elkaars gedragingen over te nemen.

In het leven van Christus is ons menselijk bestaan “kort samengevat”.

Mediterend over de geboorte van Christus leren wij over de heiligheid van het leven.

Kijkend naar het huiselijk leven in Nazareth leren wij de oorspronkelijke waarheid van het gezin volgens Gods plan kennen.

Door naar de Meester te luisteren in de geheimen van zijn publieke leven vinden wij het licht dat ons leidt om het Koninkrijk van God binnen te gaan.

Door Hem te volgen op zijn weg naar Kalvarië leren wij de betekenis van het heilbrengend lijden.

Door Christus en Zijn moeder tenslotte in hun glorie te overdenken, zien wij het doel waarvoor ieder van ons geroepen is.

Men zou kunnen zeggen dat elk geheim van de rozenkrans, bij zorgvuldige meditatie, licht verspreidt op het leven van de mensheid.

De paus maakt ten slotte drie praktische opmerkingen hoe we beter de rozenkrans kunnen mediteren; hoe we kunnen voorkomen om alleen de weesgegroetjes af te raffelen; hoe we beter kunnen bidden en aan de afleidingen ontkomen:

1) Voor ieder tientje, als we het mysterie aankondigen, zouden we ons het verhaal kort voorstellen; “het is als het openen van het toneel waarop we onze aandacht vestigen”, zegt de paus. Dit kan door een schilderij of door onze eigen verbeelding. “Dit is van grote hulp bij de concentratie van de geest”.

2) Verder “is het nuttig om na de aankondiging van een geheim te vervolgen met een bijbeltekst. Het is geen kwestie van het terughalen van informatie, maar God toestaan te spreken.”

3) Hiervoor is een ogenblikje stilte goed om beter te luisteren.

Maria, koningin van de heilige Rozenkrans, Koningin van de vrede, bid voor ons!

Pater A.

Advertentie

Een gedachte over “Preek over de Rozenkrans

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s